جاوااسکریپت چیست ؟

صفحه اصلی آموزش جاوااسکریپت چیست ؟

جاوااسکریپت چیست ؟

تاریخ انتشار : 7 سال پیش : 23 مارس 2017 بازدید : 9633نمایش

جاوااسکریپت چیست ؟| جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی در دنیای وب دارد ؟

باسلام و درود خدمت شما کاربران و بازدید کننده گان گرامی پی سی وب :

با یک مقاله آموزشی دیگر در بخش دانشنامه در خدمت شما هستیم ، در این مقاله قصد داریم به معرفی جاوااسکریپت بپردازیم ، اگر در خصوص زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت اطلاعات کمی رو دارید ، این مقاله میتواند برای شما بسیار مفید باشد ، پس پیشنهاد میکنم در ادامه همراه ما باشید .

جاوااسکریپت چیست ؟| جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی در دنیای وب دارد ؟

در بالا برایتان انیمیشنی رو آماده کردیم که مربوط به کاربرد و عملکرد جاوااسکریپت در دنیای وب می باشد .

در ادامه این پست قصد داریم که به شما در خصوص جاوااسکریپت چیست توضیحات کاملی رو ارائه کنیم ، یا ساده تر در ادامه این پست قصد داریم به سئوال (جاوااسکریپت چیست ؟) به صورت خیلی کامل و جامع پاسخ دهیم .

مقدمه – جاوااسکریپت چیست ؟

در این بخش از مقاله ، قبل از این که بخواهیم به معرفی زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت بپردازیم ، لازم میدانیم یکسری توضیحات ارائه کنیم .

شاید ابتدا جالب باشه بدانید که اصلا جاوااسکریپت برای چه کسانی کاربرد دارد ، به همین منظور ابتدا به شما پیشنهاد میکنم مقاله (تاریخچه طراحی وب) را مشاهده و بررسی نمایید ، در این مقاله توضیحی در خصوص تاریخچه طراحی سایت ارائه شده است .

که میتواند برای شما مفید باشد ، اولین سایت هایی که در دنیا به وجود آمدن سایت های استاتیک بودند ، این سایت ها همانند یک تصویر ثابت بودند و پویایی نداشتند ، باتوجه به لزوم پویایی در سایت ها ها کم کم وب سایت ها به سمت پویایی رفتند و جاوااسکریپت خودش رو نشون داد .

در حال حاظر در اکثر سایت ها یک یا چند خط کد جاوااسکریپت یا یک یا چند فایل جاوااسکریپت وجود دارد ، همچنین در اکثر اسکریپت های مطرح دنیا هم مثل : کلیجا ، وردپرس ، پرستاشاپ ، دبلیو اچ ام سی اس ، جوملا و…. هم جاوااسکریپت وجود دارد .

پس به طور کلی میشه گفت ، جاوااسکریپت برای همه کاربرد دارد .

جاوا اسکریپت چیست ؟

جاوااسکریپت یکی از برترین زبان های برنامه نویسی می باشد ، جاوااسکریپت به انگلیسی : JavaScript می باشد .

جا وا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی مبتنی بر اشیاء (برپایه اشیاء) می باشد که توسط شرکت NetScape برای اولین بار تولید شده‌است. زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ، یک زبان برنامه نویسی شیءگرا و سطح بالا می باشد (بسیار حرفه ای) که براساس استاندارد ECMA-262 Edition 3 نوشته شده‌است.

این زبان می تواند هم به صورت ساخت یافته میتواند استفاده شود و هم به صورت شی گرا میتواند مورد استفاده واقع شود ، که این یکی از ویژگی های خوب جاوا اسکریپت می باشد ، در خصوص این مورد در آینده توضیح خواهیم داد ولی صرفا در اینجا فقط خواستیم اشاره ای داشته باشیم . در این زبان اشیاء با اضافه شدن متدها و خصوصیات پویا به اشیاء خالی ساخته می شوند.

برخلاف زبان های برنامه نویسی دیگر بعد از ساخته شدن یک شی به روش فوق این شی میتواند به عنوان نمونه ای برای ساخته شدن اشیا مشابه مورد استفاده قرار گیرد ، و به همین علت خیلی کاربردی زبان جاوا اسکریپت برای ساختن نمونه از سیستم بسیار مناسب می باشد . در ادامه در خصوص اشتباهات رایچ جاوا اسکریپت هم اشاره ها هایی رو خواهیم داشت .

اشتباهات رایج در جاوا اسکریپت :

در این بخش از پست (جاوااسکریپت چیست ؟) به اشتباهات رایج جاوااسکریپت خواهیم پرداخت ، عمده ترین اشتباهی که در جاوا اسکریپت کاربران دارند ، اشتباه در تلفظ و اشتباه در جا به جا گرفتن جاوا اسکریپت با زبان های دیگر هست .

لیست کلی این اشتباهات به همراه توضیحات :

  • اشتباه در تلفظ :

خیلی از کاربران در تلفظ کردن جاوا اسکریپت ، به جای جاوا اسکریپت به جاوا اسکریپت ، جاوا می گویند .

مثلا بارها شنیدم که کاربری با ما تماس گرفته و گفته ما نیاز به یک برنامه نویس جاوا داریم ، بعد از معرفی کردن برنامه نویس جاوا متوجه شدیم ، که منظورشون برنامه نویس جاوا اسکریپت بوده سات . عملنا زبان جاو اسکریپت با زبان جاوا متفاوت هست و گفتن جاوا به جای جاوا اسکریپت کاملا اشتباه است .

یکی از شایع ترین اشتباهات کاربران همین تلفظ اشتباه یا ساده تر کردن هست .

دیگر اشتباهات :

  • اشتباه گرفتن جاوا اسکریپت با زبان های دیگر :

یکی دیگر از اشتباهاتی که وجود دارد ، اشتباه گرفتن جاوا اسکریپت با زبان های دیگر هست :

مثلا من بار ها دیدم ، که خیلی از کاربران جاوا اسکریپت رو با جاوا یا جی‌اسکریپت اشتباه می گیرند ، علیرغم اشتباه عمومی کاربران ، زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت با زبان هایی مثل جاوا ارتباطی ندارد، اگر چه ساختار این زبان برنامه نویسی به سی پلاس پلاس(++C) و جاوا شباهت زیادی دارد؛ که این امر برای یادگیری آسان در نظر گرفته شده‌است. از همین رو دستورهای متداول مانند if, for, try..catch ,”while” و… در این زبان هم یافت می‌گردند.

و اشتباهات دیگری هم وجود دارد ، که شاید در آینده به آنها هم اشاره کنیم .

تاریخچه جاوااسکریپت چیست – تاریخچه زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت :

در این بخش از مقاله (جاوااسکریپت چیست) قصد داریم اشاره ای داشته باشیم به تاریخچه زبان برنامه نویسی JavaScript :

زبان JavaScript – جاوااسکریپت در دهم می سال 1995 ابتدا توسط شخصی به نام برندان ایچ (Brendan Eich) در شرکت اینترنتی نت اسکیپ با نام Mocha طراحی شد ، این نام تغییرات زیادی رو داشت ،

برخی از نام های جاوا اسکریپت :

  • لایو اسکریپت : LiveScript
  • موچا : Mocha
  • جاوااسکریپت : JAVASCRIPT

بعد از نام گذاری موچا ، شخصی  به نام Marc Andreessen در سپتامبر 1995 – (September of 1995) باعث تغییر نام آن به LIVESCRIPT شد . و نهایتا جاوا اسکریپت نام نهایی شد .

همچنین شاید جالب باشد بدانید : این تغییر نام تقریبا با افزوده شدن پشتیبانی از جاوا در مرورگر وب Netscape Navigator همزمانی دارد.

اولین نسخه رسمی جاوااسکریپت در نسخه 2.0B3 این مرورگر در دسامبر ۱۹۹۵ معرفی و عرضه شد.

نام گذاری جاو اسکریپت در کل براساس شواهد ، بسیار پرحاشیه بوده است و این نام گذاری در ابتدا باعث سردرگمی ها و ابهامات زیادی شده بوده است . که مثلا جاوا اسکریپت با جاوا مرتبط هست یا نه ؟ و… اما همان طور که گفتیم جاوا اسکریپت هیچ ربطی به جاوا ندارد .

تصوراتی در خصوص نام گذاری جاوا اسکریپت :

بسیاری از افراد دلیل تغیر نام Mocha در نهایت به جاوا اسکریپت را ترفندی برای به دست اوردن بازار جاوا در آن زمان میدانستند ، یا ساده تر شرکت نت اسکیپ برای استفاده از شهرت جاوا نام زبان خود را جاوا اسکریپت نام گذاری کرده است .

که بتواند از شهرت جاوا برای شناختن جاوا اسکریپت استفاده کند ، زمانی که جاوا اسکریپت ارائه شد ، جاوا یک زبان شناخته شده و مطرح بود ، و حال آن که جاوا اسکریپت یک زبان تازه و جدید بود و خیلی ها با ان آشنایی نداشتند ، به نظر من هم این نام گذاری شاید بسیار در شهرت امروزی جاوا اسکریپت موثر بوده است .

پیدایش جی اسکریپت – جی اسکریپت چیست ؟ :

به دلیل موفقیت های عمده جاوا اسکریپت در نقش زبان سمت کاربر (client side scripting language) برای صفحات وب مایکروسافت (Microsoft) یک نسخه سازگار از این زبان را برای مرورگر خودش ایجاد کرد ، البته به دلیل مشکلات حقوقی نمی توانست از آن نام استفاده کند ،

به همین خاطر ماکروسافت نسخه خودش رو جی اسکریپت –  (به انگلیسی: JScript) نامید . این زبان از نسخه 3/0 مرورگر اینترنت اکسپلورر (Internet Explorer) افزوده شد ، تفاوت های این دو زبان بسیار جزئی هست .

به حدی این اختلافات جزئی هست که :

  1. باعث جابه جایی استفاه : استفاده جاوا اسکریپت به جای جی اسکریپت و بلعکس
  2. اختلال های بسیار
  3. و..

شده است .

هر چند که مایکروسافت ده ها دلایل اورده است که می گوید جاوا اسکریپت با جی اسکریپت متفاوت هست .

جاوا اسکریپت و استاندارد ECMA :

در این بخش از مقاله (جاوااسکریپت چیست ؟) میخواهیم در خصوص استاندارد ecma هم صحبت کنیم :

نت اسکیپ جاوا اسکریپت را به سازمان Ecma International – آی سی ام ای اینترنشنال برای استاندارد سازی ارسال کرده است و در نتیجه نسخه استاندارد سازی شده ای به نام ECMA Script به وجود آمد .

جاوا اسکریپت از یک زبان ابتدایی تا یک زبان پرطرفدار و قدرتمند :

جاوااسکریپت شاید در ابتدا یک زبان ابتدایی و ساده بود ، حتی خیلی طرفدار هم نداشت و چندان شناخته شده نبود ، اما به مرور امروزه تبدیل به یک زبان بسیار قدرتمند ، حرفه ای و پر طرفدار شده است . در ابتدا شاید جاوا طرفدارن زیاد تری نسبت به جاوا اسکریپت داشت ولی امروز به قدری جاوا اسکریپت محبوب شده است که چندین برابر نسبت به جاوا محبوبیت و طرفدار دارد .

در اوایل ظهور جاوا اسکریپت ، برنامه نویسان حرفه ای زبان جاوااسکریپت را کم ارزش تلقی میکردند چون اکثر مخاطبان و استفاده کننده گان آن افراد تازه کار و آماتور بودند ، اما با ظهور کتابخانه هایی همچون جی کوئری ، و یا ظهور ای جکس بار دیگر جاوا اسکریپت خودش رو در معرض دید همگان قرار داد و توانست توجه برنامه نویسان حرفه ای رو هم نسبت به خودش جلب کند .

که این نتیجه بیشتر شدن کتابخانه های جاوااسکریپت بود ، و همچنین این موضوع باعث بهبود شیوه های رایج برنامه نویسی در جاوا اسکریپت و افزاریش کاربرد JavaScript در خارج و داخل وب شد .

کاربرد ها و تونایی های مختلف جاوا اسکریپت :

در این قسمت ، قصد داریم در خصوص کاربرد های JavaScript به شما توضیح دهیم .

برخی از مهم ترین کاربرد های جاوا اسکریپت :

  • برای ایجاد پویایی بیشتر در صفحات وب استفاده می شود .
  • برای مدیریت بیشتر روی عناصر صفخه بسیار میتواند کاربردی باشد .
  • امکان تغییر رنگ ها، رنگ پس زمینه و موقعیت
  • امکان تغییر قرار گیری المان های استفاده شده در طراحی وب سایت
  • برای ایجاد رویداد در صفحات وب میتواند بسیار مفید باشد .
  • ساخت و تولید کد HTML بصورت پویا و برحسب شرایط مورد نیاز
  • میتواند برای ساخت اشیا متحرک مثل اسلایدر ، بنر و… مفید باشد .
  • انجام کلیه محاسبات ریاضی
  • برای ساخت اپلیکیشن های موبایلی نیز میتواند مورد استفاده واقع شود .
  • عکس العمل نشان دادن به واکنش ها و حرکات بازدید کننده گان و کاربران
  • برای آسان کردن کارهای کاربر میتواند بسیار مفید باشد .
  • میتواند به کمک تکنولوژی AJXA موجب کاهش ریلود های صفحه شود .
  • میتوانید به کمک آن امکانات سایت تون رو گسترش دهید
  • امکان تغییر در متون و متن های نمایش داده شده در مرورگر
  • نمایش خطاها ، پیام های خاص به کاربران
  • میتواند برای ساخت منو های کشویی ، آبشاری ، متحرک و… مفید باشد .
  • تغییر در بخش های مختلف یک صفحه اینترنتی
  • جمع آوری اطلاعات کاربران و بازدید کننده گان از سایت و آمارگیری
  • جذب مخاطبان بیشتر
  • ساخت ابزار های کاربردی برای کاربران و بازدید کننده گان
  • و هزاران کاربرد دیگر …

در ادامه این مقاله به مزایا و معایب جاوا اسکریپت هم اشاره خواهیم کرد .

مزایا و معایب زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت چیست ؟

در این بخش از مقاله (جاوااسکریپت چیست ؟) میخواهیم به معایب و مزایای جاوا اسکریپت بپردازیم ، هر زبان برنامه نویسی یکی سری معایت داره مطئنا و یکسری مزایا داره ، خوب جاوا اسکریپت هم از این قانون استثنا نیست و ما در این بخش از مقاله (جاوااسکریپت چیست) به آنها اشاره خواهیم کرد .

در بخش زیر سعی میکنیم ابتدا به مزایای زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت بپردازیم و سپس به معایب این زبان برنامه نویسی خواهیم پرداخت .

اگر مایل هستید در این خصوص هم بیشتر بدانید به شما پیشنهاد میکنیم در ادامه نیز با ما همراه باشید .

لیست برخی از مزایای زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت :

لیست زیر برخی از مزایای JavaScript می باشد :

  • جاوا اسکریپت باعث ایجاد پویایی بیشتر در صفحات میشود .
  • جاوا اسکریپت کارهای کاربران را میتواند راحت تر کند
  • جاوا اسکریپت بسیار ساده و آسان می باشد .
  • جاوا اسکریپت را میتوانید به سادگی و درکمترین زمان یادبگیرید .
  • این زبان میتواند برای مدیران سایت ها بسیار مفید باشد و کارهای مدیران را ساده تر کند .
  • نزدیک بودن این زبان به زبان های برنامه نویسی دیگر
  • نیاز به پیش نیاز و پیش مقدمه خاصی ندارد .
  • دارای کتابخانه های بسیار زیاد
  • بسیار جامع و کامل در تمامی زمینه ها
  • دارای منابع آموزشی زیاد به تمامی زبان های دنیا
  • پشتیبانی از زبان های مختلف دنیا
  • دارای فریم ورک های بسیار زیاد و جامع در تمامی زمینه ها
  • به دلیل سبک بودن هسته آن ، به صورت پیشفرض هسته آن در تمامی مرورگر ها وجود دارد .
  • تمامی مرورگر های وب در حال حاظر از آن پشتیابنی میکنند .
  • یک زبان مفسری هست و نیازی به کامپایل ندارد .
  • جاوا اسکریپت یک زبان زبان امری و ساخت یافته می باشد .
  • و…

البته ما برخی از مهم ترین مزایای جاوا اسکریپت رو بررسی کریدم و مطئنا جاوا اسکریپت مزایای بیشتری رو هم دارد .

لیست معایب و مشکلات جاوا اسکریپت :

بالاخره هر چیزی همان طور که مزایای و خوبی هایی رو دارد ، بدی ها و معایبی رو هم دارد :

که در زیر ما برخی از معایت JavaScript را لیست کرده ایم :

  • در صورت استفاده زیاد میتواند باعث کند شدن صفحه شود .
  • کمی دیباگ و عیب یابی آن سخت می باشد .
  • رفع برخی از خطاها کمی سخت و زمان بر می باشد .
  • کاربر میتواند اجرای آن را در مرورگر خود غیر فعال کند .
  • مرورگر های خیلی قدیمی از آن پشتیبانی نمی کنند .
  • و…

در نهایت امیدواریم این مقاله برای شما کاربران گرامی مفید واقع شده باشد .

لینک کوتاه مطلب : https://www.p30web.org/?p=8358

دیدگاه کاربران :

  • جهت تبادل نظر و گفتگو درباره جاوااسکریپت چیست ؟ : میتوانید به انجمن پشتیبانی پی سی وب مراجعه نمایید.
  • آدرس انجمن تخصصی پی سی وب : forum.p30web.org
  • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با محصول باشد منتشر نخواهد شد.


گروه طراحی و برنامه نویسی پی سی وب ، طراحی سایت ، پشتیبانی سایت ، سئو و بهنیه سازی